Wallet/ bitcoinplånbok

Förvara dina coins säkert i en wallet du själv har kontrollen över. Med kontroll menas att du själv håller ”nycklarna till valvet”. Tänk bitcoins blockkedja som ett valv och varje adress (publik nyckel) med ospenderade bitcoin har en privat nyckel som kan låsa upp coinsen och spendera dem. Den publika nyckeln är den du kan dela ut och ta emot betalningar till medan den privata är superhemlig och får inte avslöjas för någon annan.

Du förvarar inga coins i din wallet utan bara nycklarna till de ospenderande adresserna som låser upp krypteringen så du kan spendera coins eller skicka dem.

I butiken kan du se exempel på hardwarewallets och även köpa.

Det finns softwarewallet/hotwallet/app-wallet (samma sak olika namn) och hardwarewallet.

Många börjar med en app via mobilen, tex. BRD Wallet eller BlueWallet, som är säkra och användarvänliga. Men i takt med ökat bitcoinpris bör du överväga att skaffa en ännu säkrare Wallet som du köper. Inte skulle du väl förlita dig helt på gratistjänster?

Den hemliga seed-phrasen, nycklarna till walleten, bör aldrig skrivas in i en enhet ansluten till internet. Därför är app-wallet okej att börja med men de är inte optimala. Överväg hardwarewallet, hårdvaruplånbok. Tex ColdCard, Ledger, Trezor.

Tänk på att det figurerar scam-mails och du ska under inga omständigheter skriva in din seedphrase, dina 12-24 hemliga ord någonstans efter att ha klickat på en länk eller laddat hem någon konstig programvara. Särskilt inte på uppmaning av någon annan.

Du bör ha en plan hur du förvarar din seedphrase i händelse av din plötsliga död eller minnesförlust. Eldfast, vattenfast och säkert förvarad.