Köp bitcoin

Det finns flera sätt att köpa bitcoin. På sidan om certifikat kan du läsa vad certifikat innebär och hur det är ett bra sätt att snabbt få exponering mot bitcoins pris. Är man långsiktig i sitt sparande är det dock ofta bättre att köpa riktiga bitcoin via en kryptobörs och därefter föra över till sin egen plånbok och förvara själv.

En bitcoin kostar i skrivande stund omkring 400 000 kronor och det har man knappast råd med som privatperson. Varje bitcoin är delbar i 100 000 000 mindre enheter. Varje mindre enhet heter satoshi. För 4000 kronor kan du således köpa 1000 000 satoshis. Det är ofta här många nybörjare gör en tankevurpa och tycker bitcoin är dyrt och istället köper 100 stycken billiga altcoin för 5 dollar styck.

 

På samma sätt som en guldtacka på 1 kilo kostar omkring 500 000 kr men säljs i mindre delar som kallas gram, kan 1 bitcoin delas upp säljas i den mindre enheten satoshi.

Om satoshis vore standarden skulle nog fler kunna se värdet av bitcoin. Visst är det roligare att äga 1 800 000 st satoshis än 0.018 bitcoin. Det är samma sak!

 

Som nybörjare bör man köpa för en liten summa första gången och se att man förstår och gör rätt.
Läs den otroligt viktiga sidan om hur du gör första gången.

 

Bitcoins totala mängd är via kryptografi och matematik begränsad till 21 000 000 bitcoin. Det innebär att det som kommer finnas (21 000 000*100 000 000 satoshis) som mest år 2140 när alla bitcoin är utvunna. På lång sikt skulle det gå att dela även en satoshi i mindre enheter om behovet kommer att uppstå.

Även om en bitcoin låter dyr så är det billigt. Skilj på bitcoin som nätverk, bitcoin som valuta och bitcoin som enheten vi mäter valutan i. Just nu kostar 1800 satoshis (0.00001800 BTC) endast 1 dollar. Om 80 år är det än en hel dags utvunna coins via den samlade blockbelöningen. Idag är en hel dags blockbelöning för miners 900 bitcoin.

 

Att köpa och förvara bitcoin

När du väl bestämt dig att köpa bitcoin är det viktigt att veta om att det inte finns någon ångra-knapp och att priset på bitcoin snabbt kan gå både upp och ner. Det är inte ovanligt med 10-20% rörelser på kort tid. Är det första gången du köper är det bra att ge det lite tid, göra noga och smyga försiktigt fram.

För att redan från början lära dig om wallet och betydelsen av att själv ta kontrollen ska du börja med att ladda ner en wallet, en plånboksapp. Därefter när du gjort det så ska du installera den och vara noga med att skriva ned de 12 orden du får på ett papper. Ta absolut inte en skärmdump eller lagra de hemliga orden i telefonen.

När du gjort det ska du köpa bitcoin för en mindre summa.

När du ser att dina bitcoin kommit fram avinstallerar du appen. Därefter installerar du den igen men istället för att skapa en ny wallet så väljer du att återskapa från dina hemliga ord/ restore from seedphrase.

När du är inne i appen och ser dina 500 kr i BTC vet du att backupen fungerar och du kan tanka på hur mycket du vill. Dock ska du vara medveten om att en app-wallet inte är avsedd för stora summor under lång tid.

 

Lär dig om hardwarewallet.

Förvaring

Det går att förvara BTC på en exchange/handelsplats men du bör vara medveten om att så länge du inte inte har selfcustody via egen Wallet där du själv kontrollerar de hemliga orden/seedphrase är det inte dina coins egentligen eftersom någon annan kontrollerar dem. Det är dock en god idé att klumpa ihop flera små köp till en större överföring från kryptobörsen till din wallet eftersom det kan kosta olika mycket att föra över coins via nätverket.

Om något låter för bra för att vara sant är det ofta det. Vissa sajter håller på med robothandel och utlovar 10% avkastning i månaden. Fall inte för den typen av scam. Läs på först innan du lockas av den typen av risktagande.

 

Det är väldigt viktigt att du gör rätt med din Wallet. Installera. För över en liten summa. Ta bort Walleten och återställ med med dina hemliga seedphrase-ord. Testa din backup. Dubbelkolla allt. Alltid.

 

Ha en plan hur du förvarar din Wallet och hur dina anhöriga kan komma åt tillgångarna om du skulle förolyckas. Men om de anhöriga inte förstår bitcoin får de inte ha för lätt tillgång till dem och sälja mot fiat-valuta vid några kronors uppgång.

Tänk igenom hur du förvarar din backup. Inte för lätt att hitta för inbrottstjuvar. Men inte för svårt så du glömmer. Göm den inte i gardinstången, den slängs troligen när dina barnbarn ”dö-städar” efter dig. 

 

Det finns en stor risk att förvara kryptovaluta hemma. Du kan få inbrott och alla dina bitcoin blir stulna. Certifikat är då en tryggare form av ägande men gör dig också beroende av en tredjepart. DU vet vad som är bäst för dig. Sprid ut din seedphrase på flera via multisignatur, lås in i bankfack eller något annat klurigt. Men komplicera inte till saker för mycket.