Aldrig för sent att köpa bitcoin

När du väl förstår vad bitcoin är inser du att det aldrig är försent att köpa. På samma sätt som folk tyckte det var för sent att köpa på toppen av den stora tjurrusningen i det sena 2013 när en bitcoin kostade omkring 1000 dollar är det många som tror sig vara sena nu.

Bitcoin är inte en tulpanlök

Bitcoin är, till skillnad från vanliga pengar, hårda. Det innebär att det finns bara en begränsad mängd, 21 000 000 BTC, och alla vanliga pengar som adderas till nätverket när någon köper bitcoin sprids ut på dessa 21 000 000 BTC. För 10 år sedan kunde en bitcoin bekosta en gräddkola, för fem år sedan bekosta en mobiltelefon och idag en sprillans ny bil. Om ytterligare något år kommer en bitcoin troligen kunna bekosta en större villa.

För varje dag som går och bitcoin inte dör så växer dess nätverk och får fler användare. Bitcoin gynnas av Lindyeffekten (Wikipedia-länk) som innebär att i bitcoins fall, borde bitcoin klara minst 12 år till då nätverket idag är 12 år. När dessa år gått bör bitcoin därför klara sin ålder en gång till. Nätverkseffekten; nyttan av en vara ökar ju fler som använder och uppskattar den. Telefonen och internet är två bra exempel.

Bitcoin är ett nätverk som just börjat växa. Det är för stort för att stoppas men för litet för att ha nått global acceptans. Sakta men säkert ökar både antalet användare och användningsområden.

Grafik av Croesus_BTC

Bitcoin är ett protokoll för pengar på internet. Precis som HTTP är ett protokoll för webbadresserna och IP, SMTP, IMAP och FTP är protokoll, kommer bitcoin bli ett protokoll för pengar.

I alla år har kritiker kallat bitcoin för en spekulativ bubbla eller ett pyramidspel och jublar lika glatt varje gång en lokal topp är inne och därefter tappar värde på grund av vinsthemtagningar. Experterna kallade bitcoin en bubbla 2011, 2013, 2017 och även nu. Den som inte ens lagt några timmar på att läsa om, eller försöka förstå bitcoin kommer alltid kalla det en bubbla. Vi kommer se nobelpristagare i ekonomi gå ut och säga ”ha vad var det jag sa, det är en bubbla”, när bitcoin får en tillfällig korrektion nedåt från två miljoner kronor också.

Den som köpte bitcoin under senare delen av 2017 utan att förstå vad bitcoin faktiskt är sålde troligen med förlust under den nästan tre år långa björnmarknaden. Den som istället valde att HODLa, alltså hålla hårt i sina bitcoin utan att sälja, är idag upp 200%. Det slår såväl börsen som sparkonto. Bitcoin belönar tålmodighet. Den som tog tillvara på den tre år långa björnmarknaden och läste på mer om bitcoin och kanske rentav köpte mer kan njuta av ännu större värdeökning.

Bitcoin handlar inte om att bli rik snabbt utan snarare att inte bli fattig långsamt.

I början tar det tid för nya innovationer ratt slå igenom. Men efter en tid har så pass många personer anammat det nya att det sker exponentiell ökning. De historiska exemplen är många. Flygbolag som erbjöd gratis wifi 2014 fick beröm och uppskattning. Ett år senare krävde passagerarna det.

Om 5 år kommer mer än en miljard människor använda bitcoin.

Metaphors for bitcoins future, Gigi

Am I too late for bitcoin, Croesus_BTC