App-wallet

Denna sida förklarar vad en app-wallet är och vad som skiljer den från hardwarewallet eller att ha sina coins på en exchange.

Exempel på hur du installerar och kontrollerar din app-wallet/ software wallet finns på sidan Kom igång snabbt.

Hot wallet, software wallet, app-wallet. Olika namn på samma sak.

Detta är en digital plånbok du lämpligen har installerad på din smartphone. Den laddas ner kostnadsfritt där du hittar appar. Vi rekommenderar BlueWallet.

Notera att en app-wallet är mindre säker än en hardwarewallet. En app-wallet är lämplig för mindre transaktioner och som ”mellan-depå” om du skickar och flyttar coins. Ska du långtidsförvara coins är en hardwarewallet att föredra.

 

Anledningen att app-walleten klassas som mindre säker än en hardwarewallet är att dina hemliga ord, seedphrasen, finns krypterad inuti appen. Eftersom din smarttelefon är ansluten till internet är det en potentiell säkerhetsrik. Du kan få malware eller annan form av spionprogram.

Spara inte dina ord i kamerarullen eller som text i anteckningar. Skriv upp din seedphrase på papper och tillse att den förvaras offline och skyddad från såväl eld, vatten, stöld och förvirring.

Din seedphrase, de 12 orden, som appen genererar åt dig är din hemliga nyckel till ditt bitcoin-valv. Personen med dessa ord i rätt följd kan komma åt dina tillgångar.

  • Var noggrann.
  • Dubbelkolla allt.
  • Första gången ska du endast föra över en liten summa till din wallet.
  • Därefter raderar du allt som har med walleten att göra och återställer den med din seedphrase för att verkligen säkerställa att alla fungerar.
  • Läs mer på sidan Kom igång snabbt.