Kom igång snabbt

Läs gärna vår kostnadsfria utbildning om bitcoin och pengars historia.

Ibland vill man komma igång kvickt. Se då till att läsa innehållet denna sida noggrannt och var införstådd med det viktiga i att ha koll på sina lösenord och att aldrig dela den hemliga seedphrasen med någon obehörig.

Wallet-tillverkare, kryptoväxlare, exchange eller någon rådgivare kommer aldrig ringa eller mejla dig och be om dina ord eller uppgifter om dina bitcoininnehav. Utgå från att allt är ett bedrägeri fram tills motsatsen bevisats. Lämna aldrig ut dina 12, 18 eller 24 hemliga ord som din wallet genererar.

Om du redan läst vår kostnadsfria utbildning och vet att bitcoin kan vara volatilt på kort sikt men ökat i värde på lång sikt och utklassat alla andra investeringar kan du köpa bitcoin. Det är med både ironi och allvar vi skriver detta för den som köper bitcoin utan att ha läst på i en period när priset ökar, kommer sälja av rädsla om priset tillfälligt går ner. Förstår du vad bitcoin är, gör och kan bli bryr du dig inte om priset på kort sikt. Erfarna bitcoinägare (HODLers) säger att dippar är REA.

Denna sida är av största vikt att faktiskt läsa och förstå vad och varför respektive steg görs. Överst på sidan är det textform. Scrolla ner för att se bilder på respektive steg.

 

1. LADDA NER EN PLÅNBOKSAPP. Förslagsvis Exodus, var noga att få rätt app. Ibland hinner inte Appstore radera fejkade wallets som är ute efter att lura dig på känsliga personuppgifter eller dina coins. ”Don’t trust, verify” är återkommande inom bitcoin. Lite inte på någon. Dubbelkolla allt. Alltid.

 

2. Skapa en plånbok inne i appen. Välj en pinkod för att öppna appen när telefonen är låst. De 12 hemliga orden/seedphrasen som du får är viktiga att hålla hemliga. Skriv dem på en papperslapp och förvara den som en värdehandling. Dubbelkolla att du skrivit rätt.

 

3. Nu ska du generera en mottagningsadress. I plånboken klickar du på bitcoin. Då kommer du till bitcoins fack i din digitala plånbok. Där väljer du receive/ta emot. Adressen som kommer fram är lång och består av siffror och bokstäver blandat. Kopiera den i telefonens minne. Skriv av hela, eller första fem, mitten fem och sista fem tecknen på en lapp vid sidan.

 

4. Nu ska du köpa en liten summa till att börja med. Vi rekommenderar en svensk kryptoväxlare som är en smidig tjänst att göra sina första köp hos tack vare den enkla registreringen via Bankid och swishbetalning. Hos dem köper du bitcoin för 500 kr och betalar med swish. Som mottagningsadress klistrar du in adressen du kopierade från plånboksappen precis. Dubbelkolla att den stämmer mot dina anteckningar.

 

5. Inom 1-5 timmar ska du se dina 500 kr i BTC i din wallet. Ofta blir de synliga direkt men kommer inte ha några bekräftelser. Det krävs sex bekräftelser för att det verkligen ska vara helt klappat och klart men så fort beloppet syns där är du säker på att det fungerar.

 

6. Avinstallera plånboksappen och radera all data associerad med appen. Se bilder nedan för exakt beskrivning. Därefter laddar du hem samma app en gång till. Skillnaden denna gång är du istället väljer att återskapa den plånbok du just skapat. Det är nu du behöver lappen du skrev upp de hemliga orden (seedphrase) på i steg 2. När appen är nedladdad igen klickar du på restore/återskapa från seedphrase. Då matar du in dina 12 ord i rätt följd.

 

7. När steg 6 genomförts korrekt ska din plånbok nu synas igen med de 500 kronorna du köpte i steg 5. Om beloppet finns där vet du att din backup fungerar. Utan backupen kan du aldrig komma åt dina coins igen om appen försvinner eller telefonen förkommer. Sätt därför upp en pin-kod för att öppna appen så obehöriga stängs ute. Du bör också börja läsa på om hardwarewallet, vilket är en säkrare lagring av dina bitcoin.

Nu kan du köpa mer bitcoin och skicka till din wallet. Varje gång du använt en mottagningsadress kommer en ny genereras till nästa gång. Du bör inte använda samma adress flera gånger.

 

 

Om du kunde ta bort kopplingen mellan appen och telefonen bör dina ord ha fungerat men du är inte helt säker förrän du installerat Wallsten igen och återskapat den med hjälp av dina 12 ord på papperslappen. Mata in dem enligt appens instruktioner. Dina 500 kronor i BTC som du köpte innan skall synas nu. Ser du beloppet är det säkert att handla mer.

Ta nu dig tid att läsa på mer om bitcoin och förvaring av bitcoin. En app som denna är säker men en hårdvaruplånbok är säkrare.

OBS! dina säkerhetsord är en värdehandling. Appen sparar dina ord men skulle du tappa bort telefonen kommer du inte åt dina coins om du inte har en kopia på dina ord. Vem som helst som kommer över dina ord kan komma åt dina coins. Dina seedphrase-ord är en värdehandling!