Därför kan inte BTC kopieras

Rubriken är lite missvisande. Det går att kopiera bitcoin och försök har gjorts. Bitcoins källkod är öppen och vem som helst kan ladda ner den och skapa ett eget bitcoin med 21 000 000 coins och äga alla själv. Problemet med det upplägget är att ingen annan vill ha dessa fejkade bitcoin.

Det går att kopiera koden men inte nätverket. Bitcoin är ett nätverk av datorer och användare över hela världen som sätter tilltro till systemet och just bitcoin för att det är spritt med sitt nätverk. Om Nisse startar Bitcoin2 hemma i sin källare med exakt samma kod så har han inga användare och ingen som interagerar på hans nya blockkedja eller skickar värde där.

Schack

En enkel metafor är att säga att du kan skapa hur många nya schack som helst men du kommer inte ha någon att spela med. Eller åtminstone inte så många.

Precis som schack så är bitcoin använt över hela världen. Lisa 12 år i Sverige kan spela mot Igor 77 år i Ryssland eller Mustafa 66 år från Irak. Reglerna är simpla men obestridliga och det fungerar. Ett nätverk av användare skyddar spelet och ser till att lära andra reglerna så spelet växer och överlever. Det finns 2000 schackvarianter i världen men säg ”Chess” och alla vet direkt vilket av alla du menar.

Bitcoin kan kopieras hur många gånger som helst men det är användarna och tilltron till nätverket som ger det värde. Om Nisse skapar ett nytt internet idag skulle det krävas mycket för att alla ska byta. Nisses internet kanske är snabbare men all infrastruktur finns på det gamla internet och därför blir det svårt, för att inte säga omöjligt, att byta.

Internationell fraktstandard

Containerskepp är designade efter containerns standard och några länder kan inte inte i ett slag att ändra mått på sina containers. Då kan deras containers inte kopplas ihop med övriga och blir kvar vid kajen eller så faller systemet och ineffektivt när det måste lastas på andra sätt. Det finns en nätverkseffekt även där.

By kees torn – MAERSK MC KINNEY MÖLLER & MARSEILLE MAERSK, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82090447

Det har skett forkar inom bitcoin. Att en del av nätverket velat något annat än majoriteten och då sker en fort. Blockkedjan delas och en ny bitcoin skapas därifrån. Bitcoin Cash (BCH) är ett exempel på det och värdet på en BCH gick upp till en början men är nu mätt mot bitcoin knappt värd elen som krävs för att utvinna BCH.

Vidare läsning

List of Bitcoin forks (Wikipedia)