Hardwarewallet

Precis som app-wallet, så innehåller en hardwarewallet inga coins. Walleten innehåller din krypterade privata nyckel.

Walleten skyddar dina krypterade ord som utgör lösenord till att öppna din plånbok och kunna spendera dina coins.

Förvara dina coins säkert i en wallet du själv har kontrollen över. Med kontroll menas att du själv håller ”nycklarna till valvet”. Tänk bitcoins blockkedja som ett supersäkert och ointrängligt valv och varje adress (publik nyckel) med ospenderade bitcoin har en privat nyckel som kan låsa upp coinsen och spendera dem. Den publika nyckeln är den du kan dela ut och ta emot betalningar till medan den privata är superhemlig och får inte avslöjas för någon annan.

Se olika wallet i butiken

ColdCard är helt airgapped och aldrig i kontakt med internet. Du signerar dina transaktioner via ett sd-kort som flyttas från walleten till datorn.

Hardwarewallet (HWW) är säkrare än en app-wallet/software wallet. Det beror på att HWW dels har fler säkerhetsord men också för att den inte är i kontakt med internet och därför inte har en potentiell risk att utsättas för intrång via internet konstant såsom en mobiltelefon med internet har.

Folk har förlorat coins och blivit lurade trots att de har hardwarewallet. Det beror dock på mänskliga faktorn, handhavandefel eller okunskap.

Köp hardwarewallet från en stor och erkänd tillverkare med open-source kod. Köp inte begagnad och var särskilt försiktig när du installerar den första gången att du genererar seed-phrase själv.

Det kan tyckas onödigt att köpa en wallet när det finns gratisappar. Men ha då i åtanke att du får vad du betalar för. 1000 kr i bitcoin idag kan motsvara en förmögenhet om några år. Så skydda din wallet. Dock är det inte Wallsten i sig som ger tillgång till dina coins. Walleteten innehåller bara dina ord. Så den som har dina ord kan komma åt dina coins även utan Din wallet.