Bitcoinböcker

Den mesta litteratur om bitcoin har länge varit på andra språk än svenska. Nu finns dock en handfull svenska böcker om bitcoin som förklarar både tekniska och filosofiska aspekter om bitcoins historia och potentiella framtid.

Bokförlaget Konsensus Network är ett nischat förlag med fokus på ekonomi och synnerhet bitcoin. Där hittar du de främsta verken inom genren. Saifedeans Ammous klassiker Bitcoinstandarden anses av många vara det främsta verket och startskottet för litteratur om bitcoin som tar avstamp i den österrikiska ekonomiska skolan och ger historiska återblickar som i kontexten kan förklara vad bitcoin är och gör.

 

På konsensus.network kan du handla dessa böcker och många andra titlar. Med rabattkoden bitcoinsverige i kassan får du 10% rabatt på dina inköp.

 

 

Bitcoin: Allt genom 21 miljoner

Författare: Knut Svanholm

Utgivare: Konsensus Network

Baksidestext: Vi är alla offer för tidens obönhörliga tand. Vi föds, vi lever och vi åldras. Det är åtminstone vad vi hoppas ska hända, och sedan dör vi. Ingen människa är miljonär räknat i timmar, ändå offrar vi vår mest värdefulla och begränsade tillgång för att hålla oss kvar i hamsterhjulet ytterligare en dag. 

I sin strävan efter att spara tid upptäckte Satoshi ett nytt, viktlöst och absolut begränsat grundämne. Alla tidstjuvars värsta mardröm. Grundämne noll. Bitcoin. Det är Bitcoins strikt begränsade utbud som kommer göra oss alla till en ostoppbar kraft.

”För sanningen är att det är vi som är systemet. Varje val och varje handling vi gör förändrar i sin tur vår värld. Det är så idéer vi en gång inte kunde föreställa oss blir till verklighet. En person åt gången.” – Jeff Booth, mars 2022

 

Bitcoinhandboken

Författare Björn Tisjö

Utgivare: Konsensus Network & Swehodl

Baksidestext: Syftet med denna bok är inte att övertyga dig om att köpa bitcoin. Den är tänkt att hjälpa dig förstå varför så många världen över säljer sina vanliga pengar mot bitcoin.

Björn Tisjö är kommunpolitikern som lämnade partiet när han insåg att det är pengarna som styr allt. Även politiken.

Varför ska medborgarna betala skatt som politikerna sedan fördelar, när privata banker med egna vinstintressen ändå skapar pengar från tomma intet? Vem är det som har kontrollen – egentligen?

Bitcoin erbjuder hopp och likvärdighet för alla som deltar i nätverket och det är något som länge har saknats i det traditionella finansiella systemet. Med bitcoin kan en fattig bonde utan id-kort på landsbygden i ett avlägset land delta i ekonomin med en billig smartphone och internetanslutning.

Om bitcoinekonomin ökar, ökar allas välstånd med lika många procent. I nuvarande system gäller det att vara närmast sedelpressen för att få flest fördelar, och politiker kan godtyckligt skapa mer pengar och därmed stjäla människors tid genom inflation som äter upp vår köpkraft.

Till skillnad från politiker, banktjänstemän och vanliga människor går bitcoin inte att muta, fuska med eller förfalska. I vår del av världen är den typen av korruption ganska ovanlig, men det förekommer i stora delar av världen. Vi i de privilegierade länderna märker inte av den bistra vardagen som många människor i utvecklingsländer upplever.

Bitcoin bryr sig inte om kön, klass, religion, hudfärg eller sexuella preferenser. Bitcoin är bitcoin, och alla som frivilligt accepterar de uppsatta reglerna kan delta i nätverket genom att skicka och lagra värde.

Vore pengarna hårda, likt under en guldstandard, skulle de styrande inte kunna utöka penningmängden efter eget tycke och alla utgifter skulle behöva förankras hos folket och tas ut som beskattning. Att skapa låtsaspengar ur luft är lätt – och notan skickas till en duperad befolkning som får sin framtid stulen.

 

Bitcoinstandarden

Den centrala guiden till bitcoins historia, egenskaper, användningsområden och framtid

Författare: Saifedean Ammous

I Bitcoinstandarden går ekonomen Saifedean Ammous igenom pengars fascinerande historia och utforskar vad som givit olika historiska varianter av pengar dess monetära roll, varför de tappade sin monetära roll, vad det lär oss om vilka egenskaper som pengar bör ha och vilka fördelar bitcoin har jämfört med dessa tidigare former av pengar. Ammous belyser de ekonomiska, sociala, kulturella och politiska fördelarna med sunda pengar framför osunda pengar i syfte att främja en insiktsfull diskussion om den potentiella roll bitcoin kan spela i framtidens digitala ekonomi. Snarare än att vara en valuta för kriminella eller ett massivt, billigt betalningsnätverk argumenterar den här boken för att bitcoin är ett decentraliserat, politiskt neutralt och oberoende alternativ till nationella centralbanker, med enorma implikationer för individuell frihet och välstånd. För den som letar efter djup och tydlig kunskap om denna nya sorts digitala pengar är Bitcoinstandarden det mest centrala verket.

Bitcoinstandarden borde vara obligatorisk läsning i dagens moderna samhälle. Den ger en koncis och sammanhängande beskrivning av penningteori, pengars historia, praktisk ekonomi och dess inverkan på företagande, kultur och samhällsekonomi. Boken ger den kanske bästa beskrivningen hittills av vikten av sunda pengar och av farorna förknippade med svaga valutor. Bitcoinstandarden avlivar på ett skickligt sätt myterna om modern penningteori och de defekta idéer som dominerat den fiat-ekonomiska skolan sedan nittonhundratalets början.”

– Från förordet av Michael Saylor, Styrelseordförande och VD för MicroStrategy

 

 

Lilla Boken Om Bitcoin

Du har säkert någon gång hört talas om Bitcoin; kanske på nyheterna eller i din bekantskapskrets. Varför varierar priset så mycket? Är Bitcoin en bra investering? Varför har det ens ett värde? Varför pratar folk om Bitcoin som om det kommer förändra världen? Är inte Bitcoin bara lurendrejeri?

Det sker mycket bedrägerier kring Bitcoin och kunskap är vårt bästa skydd.

Lilla boken om Bitcoin förklarar bristerna i dagens penningsystem och varför Bitcoin uppfanns som ett alternativ. Med enkla ord, utan att vara teknisk, beskriver den hur Bitcoin fungerar, varför bitcoin är värdefulla och hur Bitcoin kan ge ökad egenmakt och frihet till människor över hela världen – från Nigeria, Venezuela och Filippinerna, till USA och Sverige. Boken innehåller också ett kapitel med de vanligast förekommande frågorna och svar på dessa.

Om du vill veta mer om denna nya form av pengar som allt fler får upp ögonen för och börjar använda, är det här en bok för dig.