Mempool

Läs även vår sida om blockkedjan.

När en bitcointransaktion signerats i plånboken så skickas den ut på nätverket. Innan den bekräftas i blockkedjan hamnar den i Mempool. Enkelt förklarat så är det noderna som håller koll på transaktionena i Mempool och stämmer av mot sina respektive kopior av blockkedjan vad sanningen är och vem som som har rätt att spendera transaktionerna. När noderna gett klartecken kan miners som tävlar om att skapa nästa block plocka upp dessa transaktioner och inkludera dem i nästa block till blockkedjan. Den som hittar blocket och först adderar det till blockkedjan och får en ny miner att addera nästa block därefter får blockbelöningen.

När en transaktion kommit med i ett block försvinner den från Mempool och har då så att säga kommit ur kön och nu fått komma med i blockkedjan.

Sannolikheten att komma med fort i ett block ökar om man väljer högre avgift. Många wallets låter användaren välja själv men får förslag på lämplig avgift. Många av de enklare plånböckerna för nybörjare har ofta dyra transaktioner för att garantera att komma med så fort som möjligt. Som helt ny är man ofta nervös och blir orolig om det inte går fort. Medan den mer rutinerade väljer en tämligen låg avgift och väntar lite längre. Transaktioner kan inte försvinna från Mempool, men om det sker så får man tillbaka sina coins.

Ögonblicksbild, Clark Moodys Dashboard, 2021-01-01 kl. 11.40. Blockhöjd 681348

Ögonblicksbild, Mempool.space, 2021-01-01 kl. 11.40. Blockhöjd 681348

Som synes på bilden här under ligger det för tillfället 94.3 MB transaktioner och väntar på att komma med i ett block på blockkedjan: Det är transaktioner i kö. Bilden ovan visar uppskattad kostnad för att komma med snabbt i nästa block och det är 6 dollar, cirka 50 kronor.

Eftersom Mempool just nu i skrivande stund svämmar över av små transaktioner, vilket nästan skulle kunna tros vara ett försök till en överbelastningsattck, så kostar det ändå bara 50 kronor att skicka BTC.

Kontentan är att om Bob vill skicka 50 kr till Alice så är avgiften 50 kr. Men skickar Bob istället 500 000 kr så är avgiften densamma. Det är inte värdet på transaktionen som sätter priset utan hur stor plats transaktionen tar i blocket. Små transaktioner bör med fördel skickas på Ligtning network som är en andralagerslösning på bitcoins blockkedja och driftas av noderna som bara skickar en uppdaterad summering till minern. Lite som dagens banker sinsemellan gör upp dina och mina korttransaktioner i efterhand men drar beloppet från oss direkt. Skillnaden med bitcoin och Lightning Network är dock att nätverket gemensamt gör detta i realtid utan fusk, fördröjning eller tredjepartsrisk.

I takt med att fler lär sig om Lightning och förstår att det är billigare så kommer fler av de mindre transaktionerna ske där, vilket avlastar själva blockkedjan.

Historisk överblick på transaktioner i mempool, https://www.blockchain.com/charts/mempool-count

Länkar till fördjupad läsning:

Mempool simply explained, Lukas Wiesflecker

Mempool priority