Blockkedjan

Relaterade sidor på bitcoinsverige.org: Bitcoin Node och Bitcoin Mempool

Bitcoin uppfann blockkedjan. Bitcoin är blockkedjans urfader. Bitcoin löste ett problem med hjälp av blockkedjan. Alla andra blockchainprojekt har ett hittat ett problem som de försöker lösa med hjälp av blockkedjan. Blockkedja är ett slött och ineffektivt system för allt utom bitcoin. En effektiv blockkedja måste använda Proof Of Work såsom bitcoin gör och det kräver massvis av energi. Detta mäts i hashrate och svårighetsgraden ökar när fler vill utvinna bitcoin. Det i sin tur skyddar nätverket.

Många alternativa kryptovalutor kallar sig för blockkedjor men är i själva verket databaser. De allra flesta är centraliserade, alltså de kontrolleras av dess skapare. Bitcoin är den enda decentraliserade blockkedjan som är säker nog att lagra värde på. Det finns stora kryptovalutor som också kan anses säkra men de är inte decentraliserade och det är deras svaghet. Bitcoin är så stor och spridd att den inte kan stängas ner eller kontrolleras av någon enskild. Alla andra mindre kryptoprojekt har en skapare eller ett företag som står bakom projektet och det är en verklig akilleshäl. Skulle världens länder gå samman kan de lätt stoppa en centraliserad databas eller mindre blockkedja.

Bitcoins hashrate är den blåa grafen. Ingen annan kryptovaluta kan mäta sig med bitcoin.

Källa: BitinfoCharts

PoW eller PoS

Flera av de andra lite större blockkedjorna började med Proof Of Work, PoW, alltså datorkraft som tävlar och använder energi, men har istället bytt till Proof Of Stake, PoS. Det drar mindre ström men är inte decentraliserat på samma vis som bitcoin. PoS innebär kort och gott att den som har flest coins har mest att säga till om. Det är således FIAT på blockkedja. Skulle de största ägarna av en PoS kryptovaluta vilja skapa mer coins eller ändra nätverkets regler och de kontrollerar en majoritet av datorkraften så kan de exkludera alla mindre aktörer.

Ostoppbart

Bitcoin kan inte stoppas. Enda sättet att stänga ner bitcoin är att stänga av internet eller strömmen. Ganska omöjligt. Små kryptovalutor hålls likt bitcoin igång av datorer i nätverk, men det krävs ytterst lite för att stänga ner dem. Skulle någon vilja göra en attack mot en mindre kryptovaluta är det väldigt lätt att koordinera datorkraft och ändra historiken på en kryptovaluta, vilket har hänt. Det gör den helt värdelös.

En sanning med modifikation, bitcoin skulle fungera utan ström och internet också men bli tämligen slött. Det är matematik och kod som utgör bitcoins träna och det går att räkna med papper och penna också. Dock inget att rekommendera eftersom alla beräkningar även måste distribueras till alla användare. Men det går i teorin. Bitcoins kod finns bevarad i det underjordiska valvet på Svalbard.

Jag tror på blockkedjetekniken men tror inte bitcoin är framtiden. Det är gammal teknik som kan bli utbytt.

– de allra flesta som inte tagit sig tiden att läsa på om bitcoin

Kan inte hackas

Alla försök att hacka bitcoins blockkedja eller wallets har misslyckats. Det ska finnas en plånbok md 6000 BTC från de tidiga åren som cirkulerat i hackerkretsar men ingen har lyckats öppna den krypterade filen. Bitcoin är totalt säkert. Säkrare än kärnvapenkoder. När media skriver att bitcoin hackats och någon blivit av med sina pengar så är det alltid någon som blivit lurad av en bedragare eller slarvat med sina lösenord.

Bitcoin Codebase Preserved for 1,000 Years in Archive Under Arctic Ice