Lightning

En kritik mot Bitcoin är att det är dyrt att skicka BTC. Ja det kan kosta allt från 10-300 kr att få med sin transaktion snabbt i blockkedjan. Nya block skapas i snitt var tionde minut och innehåller ofta 2500 transaktioner och tar ca 1.5MB utrymme. Är kön i Mempool 70 MB och man hamnar sist i mempool (sätter låg avgift) så blir det några timmars väntetid.


Detta fixar Lightning Network. Det är en andralagerslösning som använder bitcoins infrastruktur och nätverk men sköter mycket via noderna, så så vis kan miners bara inkludera den mest relevanta informationen i blocken. Transaktionerna sker nästan gratis.Således, att skicka 500 kr i BTC på blockkedjans första lager är lite som att skicka barnens spargris i en bepansrad värdetransport med poliseskort till FortKnox.

Lightning kommer göra banker och vanliga överföringar helt irrelevanta. Idag tar det flera dagar och kostar många procent i avgift att skicka pengar mellan olika länder. Vi är tidiga i utveckligen ännu. När BTC tagit mer utrymme kommer hela världens finansiella system ändras. Det sker inte på ett år. Innovationer finner alltid sin väg. Den hårdaste formen av pengar vinner alltid.

Att köpa bitcoin nu är som att bli delägare i internet på 90-talet eller köpa mark på Manhattan på 1800-talet. Dock kommer Bitcoin-revolution pågå längre men börja snabbare.