Skatt

Sidan innehåller en annonslänk till Koinly, som är ett smidigt sätt att deklarera sina kryptovalutor. Men bäst att bara köpa och hålla bitcoin. Då är det ingen skatt. Än. Vi vet inte vad lagstiftarna gör i framtiden.

Om du köper kryptovaluta och säljer det med vinst skall du betala skatt. Detta gäller även om du byter mellan olika kryptovalutor och får en positiv avkastning. Har du fått gratis kryptovaluta genom att svara på enkäter eller värva vänner skall det också beskattas när du säljer.

Det finns ett sätt att ta del av bitcoins prisutveckling med lägre skatt. Om du t.ex. köper certifikat och har ett ISK-konto kan du schablonbeskattas och därmed komma lindrigare undan. Dock är inte certifikat något att äga på lång sikt då det bara är ett löfte om att sälja certifikatet senare.

Om du köper bitcoin och flyttar mellan egna plånböcker/wallets är det ingen skatt. Likaså kan du flytta från handelsplatsen där du köpt bitcoin till din egen wallet utan att betala skatt. Det är som att byta fack i plånboken på en sedel.

Den dagen du avyttrar eller byter och tjänar på det skall skatten betalas. Tänk på att om du undanhåller skatt och blir påkommen kommer det stå dig dyrt och du kan skönstaxeras på ett högre belopp än om du gjort rätt från början.

Köper du på en platform med KYC eller AML så kommer svenska skatteverket förr eller senare få reda på det. (KYC, Know your customer, AML, Anti Money Laundering) Alltså har du betalat från ditt bankkort och identifierat dig med pass- körkort eller på annat sätt visat vem du är kommer du behöva betala skatt. Så se alltid till att göra rätt för dig.

Bitcoin är en långsiktig sparform. Det lönar sig sällan att sälja med 20% vinst och skatta. Nästa gång du vill köpa in dig så är kursen troligen dyrare och du har betalat skatt på vinsten.

I genomsnitt har bitcoin ökat med cirka 200% årligen.

Läs noga på skatteverkets hemsida själv.

https://skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillgangar/kryptovalutor.4.15532c7b1442f256bae11b60.html

Koinly är en tjänst många rekommenderar för att deklarera sin köp och sälj. (affiliatelänk)