Hos nätbankerna finns det som kallas certifikat, dessa följer bitcoins pris men genom att köpa certifikat med bitcoin äger du inte bitcoin. Med ett certifikat, eller en tracker som det kan kallas, kan du köpa exponering mot bitcoins kursutveckling och kan således tjäna på uppgång i den underliggande tillgången.

Många som är nya till bitcoin börjar ofta med att köpa certifikat eftersom tröskeln till det är lägre, i synnerhet för en som redan är kund hos t.ex. Avanza eller Nordnet som är två stora plattformar för värdepappershandel.

Om du inte är kund på Avanza kan du bli det genom att gå via denna länk. (Ingen skillnad för dig men du stödjer vår sajt så den kan utvecklas och bli ännu bättre.)

Två av de olika certifikat som finns hos nätmäklaren Avanza är XBT och Zero. Priset skiljer sig åt därför att varje certifikat är en viss procent av en bitcoin och den som är billigare är inte per automatik ett bättre köp. Läs på om certifikaten innan du köper.

Bitcoin XBT är den utgivare som varit med längst, har flest andelsägare och har högst omsättning på sina värdepapper. Du kan handla med certifikaten när Stockholmsbörsen är öppen.

Om du inte har tänkt äga bitcoin långsiktigt utan istället bara ta del av prisutvecklingen på kort sikt, eller om du vill dra nytta av den förmånliga skatten om du säljer är det en fördel att äga certifikat via ISK. En nackdel är dock att certifikat bara kan handlas under tiden börsen öppen. Vanliga bitcoin handlas dygnet runt veckans alla dagar.

Om du är långsiktig i ditt bitcoinägande bör du ha äkta BTC i en egen wallet som du själv kontrollerar nycklarna till. Läs mer under fliken ”äga bitcoin”.

Bitcoin skapades för att kapa behovet av mellanhänder. Certifikat är helt fel väg att gå om du vill äga bitcoin långsiktigt.