Certifikat

Hos nätbankerna finns det som kallas certifikat, dessa följer bitcoins pris men genom att köpa certifikat äger du inte bitcoin. Med ett certifikat, eller en tracker som det kan kallas, kan du köpa exponering mot bitcoins kursutveckling och kan således tjäna på uppgång i den underliggande tillgången.

Många som är nya till bitcoin börjar ofta med att köpa certifikat eftersom tröskeln till det är lägre, i synnerhet för en som redan är kund hos t.ex. Avanza eller Nordnet som är två stora plattformar för värdepappershandel.

Om du inte har tänkt äga bitcoin långsiktigt utan bara ta del av prisutvecklingen på kort sikt, eller om du vill dra nytta av den förmånliga skatten på ISK-kontot är det en fördel att äga certifikat. En nackdel är dock att certifikat bara kan handlas under tiden börsen öppen. Vanliga bitcoin handlas dygnet runt veckans alla dagar.

 

Två olika certifikat som finns hos nätmäklaren Avanza. Priset skiljer sig åt därför att varje certifikat är en viss procent av en bitcoin och den som är billigare är inte per automatik ett bättre köp. Läs på om certifikaten innan du köper.

Bitcoin XBT är den utgivare som varit med längst, har flest andelsägare och har högst omsättning på sina värdepapper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*