Romerska riket

Genom att studera historien går det att förutse framtiden. Exemplen genom tiderna är många. När någon kommer på hur det går att fuska eller ändra penningmängden så görs det. ”Redan de gamla grekerna” är uttrycket och passar bra in på hur pengar fungerat genom tiderna.

Rom föll till följd av kostsamma krig. För att finansiera krigen smältes mynten om och späddes ut. Man klippte även mynten och kunde på så vis skapa mer silvermynt ur den redan befintliga mängden. Inflation.

Denna del av bitcoinskolan går inte in mer på detta ämne mer än att vi nämner det och länkar några artiklar och bra filmer på ämnet. Det är intressant ur en historisk kontext och för att visa på sannolikheten att det skett förut och kommer ske igen. FIAT-valutor har en begränsad livslängd och den hårdaste formen av pengar har historiskt sett alltid vunnit över andra pengar som inte är lika hårda.

Brittiska pound sterling är världens nu äldsta valuta. Även om det inte är samma pund idag som förr så är det ändå den valuta som räkna som den äldsta. I början kostade one pound silver 1 pound, därav namnet. Vi väljer att inte skriva mer utan hänvisar hellre till andra källor om detta.

Vidare läsning:

Value of British pound

Roman Empire economy (Wikipedia)