Så kom jag igång

Text: swehodl

Hela bitcoinsverige.org har tillkommit tack vare mina nya digitala vänner jag fick från mitt instagramkonto. De har sammanställt mitt material och fixat denna hemsida. Jag som skriver detta avsnitt kallar mig swehodl och skapade instagramkontot bitcoinsverige i juli 2020 för då kände jag att jag lärt mig så pass mycket om bitcoin att jag enkelt kunde sålla och sortera ut det mest relevanta för att ge andra nybörjare en bra start.

Denna hemsida har byggts av mina nya vänner som tagit alla mina inlägg och fastnade höjdpunkter i min gratis och fria bitcoinskola på svenska som hittas på mitt instagramkonto. Jag har gjort en överslagsräkning och kommit fram till att jag har 1600 timmars arbete nedlagt där på att skapa inlägg och svara på frågor som utgör mitt material. Jag fick frågan om att göra det mer tillgängligt utanför instagram och denna sida blev verklighet. Det tycker jag är kul!

Min egen historia med bitcoin började under 2017 när jag hörde andra tjäna pengar på bitcoin. Men jag kunde inget och visste inget så jag köpte inte. Det dröjde fram till sena december efter den stora uppgången eller kanske var det i början av januari som jag köpte mina första bitcoincertifikat via Avanza. Jag sålde dem fort med förlust när priset rasade. Sen tog det ännu en tid innan jag hittade till bitcoin och det var förmodligen runt tidig vår 2019 som jag köpte lite grann igen och blev positivt överraskad när värdet fördubblades på kort tid under sommaren samma år.

Källa: ”the bullish case for bitcoin”
Färre bitcoin skapas över tid och det i kombination med en förmodad ökad efterfrågan blir riktigt intressant.

Prisökningen berodde troligen på Facebooks planer att lansera sin egen kryptovaluta Libra. Det skapade återigen ett intresse kring bitcoin. Eftersom priset ökade ville jag veta mer och vände mig till YouTube. Det är en otroligt bra källa till kunskap om man letar på rätt ställe. Hittar man fel influencer på YouTube kan det däremot gå illa. Många som skapar innehåll där gör det som ett jobb och lever på reklamintäkterna. Kryptovalutor är en ny och oreglerad marknad och många suspekta aktiviteter och rena bedrägerier förekommer.

Att diversifiera sin kryptoportfölj med altcoins är som att sälja sitt hus och köpa trädkojor i skogen och tro det ska bli slott. Bara bitcoin räknas om du är långsiktig i ditt sparande.

Med facit i hand hade jag hellre hittat en vanlig tråkig hemsida som denna än att titta på alla influencers med färgglada ”clickbait thumbnails”. Det kostade mig ett halvår av huvudvärk, spekulation på altcoins och innebar förlorad tid som kunde ägnats åt att lära mig om bitcoin; det enda som betyder något. Missförstå inte mig, altcoins kan ge bra avkastning i kronor men jag som lagt all min tid på att lära mig om bitcoin i 18 månader nu har insett att altcoins drivs av spekulation medan bitcoin är hard sound money. Många som har en kryptoportfölj med 10+ coins äger bitcoin, men du hittar få som verkligen läst på och förstår vad bitcoin är som äger några altcoin alls. Tänk på det.

Denna hemsida bygger dels på min samlade erfarenhet men också mitt team som hjälpt mig att skriva in mycket av mitt material från instagram i textformat här. De har också bidragit med material utifrån sin synvinkel och sina erfarenheter med olika bakgrund.

När jag var ny inom bitcoin var det vissa artiklar jag läste som hjälpte mig att förstå bitcoin. Läs dem du också eller surfa runt här på sajten. Jag läste många artiklar och såg många filmer på YouTube. Här nedan listar jag några bra artiklar för en bra introduktion. Rekommenderar särskilt Vijays och Gigis båda artiklar.

Se gärna sidan Rekommenderat för ännu mer av världens främsta källor om bitcoin.

The Bullish Case for Bitcoin, Vijay Boyapati

You are not Prepared, Knut Svanholm

Dear family and friends, Gigi

It is never to late to invest in bitcoin if you understand it, Tim Denning

Modeling bitcoin Value with scarcity, Plan B

For Bitcoin Haters — Sorry, Bitcoin Has Won, Sylvain Saurel

Energi, POW, Miljö – bitcoin är bra, Dan Held