Hyperinflation

Alla har nog sett bilderna på barn som leker med sedelbuntar i tyska Weimar Republic på 20-talet eller hört om 100 000 000 000 sedlarna i Zimbabwe.

Hyperinflation definieras i regel som en inflation på 50% i månaden. När förtroendet för ett land kollapsar går det fort utför, landet blir insolvent och har svårt att få lån och måste därför öka penningmängden. När ny valuta skapas späs den befintliga ut och tappar köpkraft och botas då med att trycka ännu mer pengar. När den bollen väl kommit i rullning kollapsar det tämligen fort. Då övergår folket till andra länders valutorm skapar nya eller går tillbaka till den historiska byteshandeln.

Läs vår artikel om dollarns pågående kollaps.

Det finns exempel på hur priserna i mataffärer fördubblats under ett kort besök i affären. Den mest kända hyperinflationen är Tyskland på 1920-talet. En dollar kostade då 4,2 miljoner mark. Före inflationen var en dollar detsamma som 42 mark. Dagligen skapades 400 biljarder tyska mark. Tysklands hyperinflation började efter kriget och när tyskarna skulle bygga upp sitt land igen och betala alla krigsskadestånd. Detta ledde till en ökad misstro mot regeringen och gav istället scenen åt mannen med mustaschen som lovade något bättre. Han valdes demokratiskt.

Det är lätt att tro att detta inte kan hända i dagens moderna och civiliserade länder. Men tänk på att det stora räddningspaketet i USA ensamt efter finanskrisen 2008 var på cirka 700 biljoner dollar. Nu i spåren av viruset och pandemin har redan 3 trillion dollar skapats från ingenstans och pumpats ut i systemet. Dock märks inte effekterna än eftersom folk på många håll fortfarande sitter i lockdowns eller sparar på grund av osäkerhet inför framtiden.

Här rekommenderas Hidden Secrets of money, episod 6 och 7 om du inte sett det redan.