De tidiga åren

Få personer som var med i bitcoins begynnelse är aktiva idag. Det är ett öppet projekt som fått leva, växa och spridas fritt. Bitcion har spridits organsikt under 12 år och fått nya anhängare helt naturligt. Det går inte att kopiera. Skulle ett nytt bitcoin starta idag skulle distributionen ske på annat sätt och den som har möjlighet skulle försöka tillskansa sig fördelar.

I begynnelsen var det en liten grupp kryptografer som mejlade fram och tillbaka efter initiativ av en pseudonym som kallar sig Satoshi Nakamoto. Den 9 januari 2009 mineades det första blocket av Satoshi. Han minerade de flesta blocken och väldigt få engagerade sig. Men sakta men säkert anslöt fler sig och började minea bitcoin på sin dator.

Eftersom bitcoin vuxit sakta men säkert och folk har sålt och köpt coins under årens lopp är det svårt att hävda att det är orättvist distribuerat. Till skillnad mot nya altcoins där den som uppfinner det nya coinet behåller en majoritet själv för att sälja senare och bli rik så finns det ingen central identitet som kan göra så mot bitcoin. Förvisso är Satoshis coins orörda men igen vet vem Satoshi är. Troligen är personen död eller gruppen upplöst och ingen kan därför komma åt coinsen som är orörda och tros tillhöra Satoshi.

Det faktum att Satoshis coins inte flyttats tyder annars på en enorm tilltro till sin innovation. Big bang skedde bara en gång och tidiga dokument visar att bitcoin skapades som ett alternativ till central banking, så varför skulle någon vilja sälja sina coins innan slutmålet är nått.

Ingen kan säga att den inte vet vad bitcoin är. Alla i den internetuppkopplade delen av världen har nog hört talas om bitcoin vid det här laget och den som läser på förstår att det aldrig kan bli försent att köpa lite grann.

I början fick den som hittade ett block 50 BTC i belöning. Det var sällan någon kö eller avgift för att skicka och blocken fylldes inte. En ytterst liten grupp personer använde bitcoin och skickade sinsemellan och det kallades för leksakspengar på internet. När bitcoin nådde 1 dollar för första gången blev det kallat en bubbla för första gången.

Det är lätt att vara efterklok och säga man skulle köpt bitcoin 2010 och att det är försent nu. Faktum är att den som säger så inte förstår vad bitcoin är och hade troligen sålt vid en dubblering eller med förlust vid en priskorrektion nedåt. Det är tack vare alla som köpt och sålt före oss som bitcoin spridits och blir en global valuta att räkna med. Om alla som mineade bitcoin i början behållit sina coins hade vi förmodligen inte hört talas om bitcoin eftersom endast en liten krets människor ägt alla.

På samma vis som folk sa bitcoin var dyrt och en bubbla 2017 och sa ”vad var det jag sa” när bitcoin sjönk i pris åren efter så har experter dödförklarat bitcoin minst 300 gånger sedan dess start. Bitcoin kommer alltid tillbaka starkare och många skeptiker tappade hakan i december 2020 när det gamla prisrekordet togs ut. Hakan kommer fortsätta tappas på skeptikerna.

Var 210 000e block (eller vart fjärde år) halveras blockbelöningen, så från att först ha varit 50 bitcoin i belöning för att hitta ett block så halverades det till 25. Därefter 12,5 och nu är det 6,25 BTC i belöning per block. År 2024 på våren beräknas det vara dags för nästa halvering som kommer ge 3,125 BTC per block.

Läs gärna vidare på resurserna nedan för att få en uppfattning om de tidiga åren.

The last days of Satoshi

Vidare läsning:

Mailtråden som startade allt

The complete writing of Satoshi Nakamoto

Bitcoin and the rise of the cypherpunks

Bitcoin milestone calendar

The incomplete history of bitcoin development